Karamelový koláč s čokoládou a morskou soľou

Koláč, ktorý prezývame aj „karamelový sen" je kombináciou krehkého maslového cesta, karamelu a čokolády so štipkou morskej soli. Dekadentná kombinácia a skvelá chuť spôsobia, že si budete chcieť odkrojiť vždy ešte jeden kúsoček. Náplň je možné naviac obohatiť o rôzne druhy orechov.

Príprava

1

Na pracovnú plochu si pripravím všetky odvážené suroviny na cesto.

2

Do mixéra nasypem múku, maslo, soľ a cukor. Niekoľkokrát krátko premixujem, až vznikne drobenička. Pridám asi 1/3 vody a opäť krátko premixujem. Rukou vyskúšam cesto – ideálna konzistencia je, keď je drobenička vlhká, pri stlačení sa spojuje a nerozpadá. Ak sa ropadá, pridám trochu vody a opäť premixujem kým nedosiahnem ideálnu konzistenciu.

3

Na dosku si pripravím veľký kus potravinovej fólie, na ktorú dám cesto z mixéra. Cesto pritláčam k sebe až vytvorím jednu hmotu, ktorú vytvarujem do kruhu vysokého asi 0,5-1 cm. Nakoniec zabalím fóliu a dám na 30 min do chladničky.

4

Trúbu si dám predhriať na 220 stupňov. Pripravím si okrúhlu formu, v ktorej budem piecť cesto.

5

Cesto vyberiem z chladničky na dosku, pomúčim si valček a cesto rozvaľkám do tvaru mojej kruhovej formy. Ak sa stane, že cesto je trochu suché a kraje si vaľkaní trhajú, netrápim sa zbytočne – cesto vložím priamo do formy a pomocou prstov ho vytvarujem po celej ploche formy. Následne ho dám na 15 minút vychladiť do mrazničky.

6

Vo vodnom kúpeli si zohrejem čokoládu a vymiešam ju do hladka.

7

Cesto vyberiem z mrazničky, popichám vidličkou a dám hneď piecť. Po 5 minútach stiahnem teplotu na 200 stupňov. Potom cesto pečiem asi 10-15 minút, až pokiaľ získa ružovkastú farbu (nie zlatistú ani hnedú). Vyberiem z trúby, nalejem na cesto karamel a vložím späť do trúby ešte na 5 minút, aby karamel povolil a roztiekol sa pekne do strán. Následne vyberiem z trúby a nechám asi 10 minút vychladnúť.

8

Na karamelovú vrstvu nalejem rozpustenú čokoládu a opatrne ju rozotriem do strán. Nakoniec posypem vločkovou soľou. Po asi hodine chladenia môžem podávať.

4 hod nízka náročnosť forma s priemerom 23-25 cm Dezerty Vegetariánske

Obchody Sklizeno

Sklizeno Fénix - Praha

NC Fénix
Freyova 945/35
190 00 - Praha 9
Tel.: 775 553 002
Email: fenix@sklizeno.cz

Detail obchodu >

Sklizeno Líšeň - Brno

LCOS, Masarova 2407/7
Brno, Lišeň 628 00
Tel.: 734 752 350
Email: lisen@sklizeno.cz

Detail obchodu >

Sklizeno u Semilassa - Brno

Palackého třída 93
Brno - Kr. Pole, 612 00
Tel.: 533 312 351
Email: palackeho@sklizeno.cz

Detail obchodu >