Ozajstné mäso a údeniny

Chcete vedieť, aké mäso kupujete, kde sa dobytok pásol, akého je plemena, kto a oň staral, čím bol kŕmený a tiež kto spravil porážku? Naše hovädzie a bravčové mäso je iba mäso regionálneho pôvodu. Vyhľadávame miestnych producentov, ktorí chovajú zvieratá s láskou a rešpektom. Zvieratá nie sú zbytočne stresované a sú chované v dôstojných podmienkach. Nie sú kŕmené antibiotikami, rastovými hormónmi, či steroidmi. Preto je ich mäso chuťove lepšie ako to, ktoré poznáte zo supermarketov - je krehkejšie a mäkšie.

 

V ponuke máme aj vyzreté hovädzie mäso. Po porážke najprv zreje suchým spôsobom zvisle v polkách, pri stálej teplote a vlhkosti v chladiacich boxoch najmenej 2 týždne. Následne je rozrábané, zavakuované a zreje mokrým spôsobom priamo vo vákuu. Počas procesu zrenia dochádza k povoleniu svaloviny a tým ku krehnutiu mäsa. Steak či pečienka z vyzretého mäsa bude krehkejšia a šťavnatejšia ako z konvenčného mäsa. Počas zrenia sa v mäse vytvára kyselina mliečna, ktorá spôsobuje typický kyslastý pach, ktorý však nie je chybou. Ak sa v balení vyskytne zelenkavá šťava (nie však mäso), nejde o chybu, ale prirodzený sprievodný jav zrenia. Vyzreté mäso pred použitím jemne umyte vodou a ihneď usušte. Mäso bez kosti má od zabalenia 20-dňovú minimálnu trvanlivosť (líši sa podľa výrobcu), pri neporušenom obale ho však môžete nechať dozrieť doma v chladničke pri teplote okolo 2 stupňov podľa individuálnych preferencií. Odporúčame vyskúšať cca 50-60 dní počítaných od porážky vyznačenej na obale.

Naše údeniny sú produktom práce mäsiarov, ktorí ctia svoje remeslo a sú na svoje produkty pyšní. Ich výrobky sú nefalšované, obsahujú skutočné suroviny ako je mäso, tuk, soľ a zmesi skutočného korenia. Aditíva používajú iba v technologicky nutnej miere a nízkej koncentrácii. Nepoužívajú múku, sóju a ďalšie zlepšujúce látky, preto sú ich výrobky vo veľkej miere prirodzene bezlepkové.

V predajni si môžete vyžiadať sprievodcu hovädzím mäsom, prípadne si ho môžete stiahnuť tu.

Niektorí naši dodávatelia mäsa a údenín sú:

  • Farma Kuchyňa - rodinná farma s pastevným chovom hovädzieho dobytka a vlastným bitúnkom. Aj keď je tento spôsob chovu mimoriadne náročný, zabezpečuje najvyššiu možnú kvalitu hovädzieho mäsa s minimálnym množstvom akýchkoľvek umelých prvkov a látok, ako aj v neposlednom rade dobré životné podmienky chovaných zvierat.
  • BIO farma Turová - chovu mäsových plemien hovädzieho dobytka sa venujú od roku 2006, od roku 2008 je celý chov registrovaný v systéme ekologického poľnohospodárstva. Súčasťou je ekologický bitúnok a rozrábka, kde sú porážané len ekologické zvieratá, takže nemôže dôjsť k zámene mäsa za neekologické. Dodávateľ bio hovädzieho mäsa.
  • TopFarm Topoľnica - Zaoberá sa chovom a spracovaním chladenej a mrazenej hydiny ako sú kačice, husi, kurence, sliepky, kohúty a inej vodnej a hrabavej hydiny. Hydinu ponúka z našich vlastných chovov a kontrolovaných chovov od zazmluvnených chovateľov, ktorý pre nich chovajú hydinu a prešli prísnym auditom kvality TOP-Farm.
  • Farma Lúčny Dvor – farma Ing. Čapkoviča chová hydinu (najmä kurence, morky, husi), ktoré sú v dokrmovej fáze pred predajom kŕmené kukuricou a pšenicou.
  • Elesko Forest - sa vo svojej činnosti zameriava predovšetkým na obhospodarovanie lesných pozemkov a chov raticovej zveri. Pre Ozajstné jedlo – Sklizeno dodáva mäso z diviny, ktoré je známe a obľubované pre svoje špecifické arómy a výraznú chuť. Svojím vysokým obsahom bielkovín, živín a minerálov a naopak nízkym obsahom tukov a cholesterolu je vhodnou surovinou pre zdravú výživu.
  • Hurka – Mäsovýroba Pečovská - prešovská firma nám dodáva domáce tradičné špeciality, mäkké a varené mäsové výrobky, domáce masti a konzervy.
  • Mäsiarstvo Knižka - Starostlivý výber tých najkvalitnejších surovín, čerstvé mäso z vlastnej rozrábky, používanie výhradne prírodných korenín pri výrobe mäsových výrobkov sú samozrejmosťou pre rodinné mäsovýrobu Štefan Knižka. Tým hlavným tajomstvom, prečo majú výrobky od Štefana Knižku nezameniteľnú a lahodnú chuť, je tradičný, z pokolenia na pokolenie dedený a storočiami overený spôsob údenia v murovaných udiarňach, ktoré sú postavené z pálenej tehly. Údené špeciality sú upravované studeným dymom, pri ktorom naši pracovníci používajú výhradne tvrdé bukové drevo, dovážané z civilizáciou nedotknutých listnatých lesov stredného Slovenska.
  • Mäsiarstvo Gašparík - Firma Róbert Gašparík vznikla v roku 1995 v malej výrobni, ktorá sa postupom času rozrástla, vďaka stúpajúcim požiadavkám na trhu, začala rozširovať sortiment, kvalitu a technológiu výroby, čo malo za následok zväčšovanie kapacít ako výrobných, tak i skladovacích. Pre Ozajstné jedlo – Sklizeno dodáva výborné domáce zabíjačkové špeciality a paštéty.
  • Mäsiarstvo Orbán
  • Čongrády - konzervované výrobky firmy Čongrády vychádzajú z rodinnej receptúry ich starého otca, Štefana Čongrádyho. Mnohoročné skúsenosti z dedinských zabíjačiek mu umožnili vytvoriť produkty s vyváženou chuťou a hlavne zo skutočného mäsa, ktoré je iba od malovýrobcov a farmárov.
  • Čerínske kuriatko - Hydina z rodinnej farmy v Čačíne je vychovaná a porazená priamo na farme. Je kŕmená výlučne iba prírodnými krmivami: pšenica, kukurica, zelená tráva a v zime seno. Chov trvá 52 – 60 dní, aby bolo mäsko kvalitne vyzreté a chutné.
  • Farma rodiny Němcovy

Fotogaléria